Selamlar. Bu makalemizde Microsoft‘un en yeni ürünlerinden biri olan Windows Server 2022 Preview işletim sisteminin kurulumunu yapacağız.
Aşağıdaki linkten Windows Server 2022 Preview’in ISO dosyasını indiriyoruz.
Sanal makinemize bir isim verelim. Ben Win2K22 yazdım. Sanal makinelerin ve sanal disklerin düzenli durması açısından ayrı bir klasör açacağım. “Store the virtual machine in a different location” kısmını işaretleyip Browse butonuyla pencereyi açıyorum.
Sanal makinelerin depolanacağı HyperV VM isminde bir klasör oluşturuyorum.
Sanal makinenin jenerasyonunu Generation 2 olarak işaretliyoruz.
Sanal makinemizin kullanacağı RAM miktarını belirliyoruz. 4 GB ayırdım. “Use dynamic memory for this virtual machine” kısmını işaretlerseniz sanal makine 4 GB RAM’in hepsini bir anda ayırmaz, üst sınır 4 GB olmak şartıyla ihtiyacı olduğu kadar kullanır.
Henüz bir virtual switch oluşturmadık, o yüzden bu adımı next diyerek geçiyoruz.
Aynı gerçek bir bilgisayarda olduğu gibi sanal makinemizin de bir diski olacak. Bu aşamada onu oluşturuyoruz. “Create a virtual hard disk” işaretleyelim. Boyut olarak 40 GB verdim. Location kısmında yine sanal disklerimizin düzenli durması için Browse butonuna basıp bir klasör belirleyelim.
HyperV VHD isminde bir klasör oluşturup bunu seçiyorum.
Şimdi sanal makinenin ağa bağlanabilmesi için bir sanal switch oluşturalım. Hyper-V Manager’da Virtual Switch Manager‘a tıklıyorum. Bu makinenin internete çıkabilmesi için External bir switch oluşturacağız. Sırasıyla New Virtual Network switch, External, Create virtual switch kısımlarına tıklıyorum.
Açılan pencerede Switch’e bir isim girelim, External Network‘ü seçelim ve internete çıkarken kullanacağınız ağ kartını seçelim. Ben laptopumdaki WiFi adaptörünü seçtim. Kablolu bağlantınız varsa ethernet kartınızı da seçebilirsiniz.
Çıkan uyarıda internetin kısa bir süre kesilebileceği söyleniyor. Yes diyoruz.
Şimdi makinemizin son konfigürasyonlarına göz atalım. Sanal makineye sağ tıklayıp Settings diyoruz.
Hardware sekmesi altında Memory’ye geliyoruz. Sanal makine kurulumunda RAM’i dinamik olarak ayarlamıştık. Fakat Maximum RAM kısmında farklı bir değer yazıyor. Bunu 4096 olarak düzeltiyoruz.
Processor kısmında sanal makinenin kullanacağı işlemci çekirdek sayısını ayarlıyoruz. Makinenin üstleneceği role ve fiziksel işlemcinizin çekirdek sayısına göre bir CPU değeri girin. Ben 1 bıraktım.
Network Adapter kısmında Virtual switch Manager’da oluşturduğumuz sanal ağ kartını seçiyoruz.
Dilerseniz sanal makinenin, yedekleme benzeri bir işlev olan checkpoint‘leri otomatik olarak oluşturmasını engelleyebilirsiniz.
Saat ve klavye formatını seçip sonraki ekranda install diyoruz.
Bu aşamada işletim sisteminin hangi versiyonunu yükleyeceğimizi belirliyoruz. Grafik arayüzlü versiyon için Windows Server 2022 Standart Evaluation (Desktop Experience) seçip devam ediyorum.
Şartları onaylayıp devam ediyorum.
Sanal makine için 40 GB’lık bir disk oluşturmuştuk. Custom kısmına tıklayıp onu seçerek devam ediyoruz.
Kurulum başladı. Bittiğinde restart atacak, sonrasında bir oturum şifresi belirliyoruz.
Leave A Comment