Selamlar. Önceki makalemizde File server Resource Manager rolünü kurup bazı konfigürasyonlar yapmıştık. İlgili makaleye şu linkten erişebilirsiniz:
File Server Kurulumu ve Konfigürasyonu
Bu makalemizde ise Windows Server 2022‘de kurmuş olduğumuz File Server Resource Manager rolü üzerinde kullanıcılara kota uygulayacağız ve bir client vasıtasıyla kontrolünü sağlayacağız.
Elimizde biri, File Server rolünün kurulu olduğu Windows Server 2022, diğeri de Windows 11 olmak üzere 2 adet sanal makine var. IP adresleri şu şekilde:
W2K22-FileSRV – 10.10.10.1/24
Win11Client – 10.10.10.2/24
File server’daki paylaşım klasörüne client’tan erişip kota konfigürasyonumuzu test edeceğiz.
Örneğimizde kullanıcılar için 1 GB kota oluşturacağız. Template name’e şablonumuzun ismini girelim. 1 GB KOTA yazdım. Onun altında 1024 MB olarak kota boyutunu belirliyoruz. Hard Quota seçeneğini işaretliyoruz, böylece kullanıcılar 1 GB’ı geçemeyecek. Son olarak Add kısmına tıklayıp, kotanın belli bir yüzdesi dolduğunda neler olacağını belirliyoruz.
Add butonuna tıkladık açılan pencerede default olarak %85 doluluk oranı girilmiş. Bunu bu şekilde bırakıyorum. Send e-mail to the following administrator kısmını işaretleyip altına admin mail adresini yazabiliriz. Böylece kullanıcı kotanın %85’ini doldurduğunda admine mail gidecek şekilde ayarlamış oluyoruz.
Aynı şekilde Send e-mail to the user who exceeded the threshold kısmını işaretleyip subject ve mesaj kısmını doldurursak kullanıcıya bizim belirlediğimiz bir bilgi maili gidiyor.
Aynı pencerede Event Log sekmesine gelip Send warning to event log kısmını işaretliyorum ve altına yine benzer şekilde kota durumunu belirten bir mesaj yazıyorum. Böylece kullanıcı %85’i aştığında sistemde Event Log’a kayıt düşecek.
Command sekmesinde kota belirlediğimiz seviyeye ulaştığında bir script otomatik çalıştırabilir, Report sekmesinde ise istediğimiz raporların tutulmasını sağlayabiliriz. Gereken ayarlamaları yaptığımıza göre OK deyip pencereyi kapatıyoruz.
Şimdi sunucumuzdaki SHARE klasörüne bu kotayı uygulayacağız. Quotas‘a sağ tıklayıp Create Quota diyoruz.
Açılan pencerede Browse butonuna basarak kotayı uygulayacağımız klasörü seçiyoruz.
Derive properties.. kısmında az önce oluşturduğumuz kota şablonu seçiyoruz ve Create butonuna tıklayarak kotayı uygulamış oluyoruz.
Böylece File Server’da kota konfigürasyonunu yapmış ve test etmiş olduk. Bir sonraki makalede File Screen Management ile dosya uzantılarına göre filtreleme yapmayı göreceğiz. Hoşçakalın.
Leave A Comment