Selamlar. Bu makalemizde File Server Resource Manager rolünün kurulumunu ve ilk konfigürasyonu konusunu göreceğiz.

File server, yapımızdaki kullanıcıların ortak kullandığı bir dosya sunucusudur. File Server Resource Manager rolü sayesinde kullanıcıların izin verdiğimiz uzantılar dışında dosya tutmasını, belirlediğimiz ölçüde depolama alanını aşmasını engelleyebilir, sunucudaki kullanıcı faaliyetlerini raporlayabilir, bunların mail yoluyla iletilmesini sağlayabiliriz. File Server Resource Manager bu fonksiyonları yönetmemizi sağlayan roldür.

Makalede rol kurulumunu yapıp konfigürasyona göz atacağız.

Öyleyse kuruluma geçelim.

Server Manager’da aşağıdaki gibi File Server Resource Manager rolünü seçip kurulumu tamamlıyoruz.

File server kurulumu ve kota olusturma 1
File server kurulumu ve kota olusturma 2
File server kurulumu ve kota olusturma 3
File server kurulumu ve kota olusturma 4
File server kurulumu ve kota olusturma 5
File server kurulumu ve kota olusturma 6
File server kurulumu ve kota olusturma 7
File server kurulumu ve kota olusturma 8
File server kurulumu ve kota olusturma 9
File server kurulumu ve kota olusturma 10

Rol kurulumundan sonra Server Manager’da Tools altından File Server Resource Manager aracına tıklayarak açalım. Şimdi ilk ayarlarımızı yapılandıralım.

Sol üstteki File Server Resource Manager‘a sağ tıklıyoruz ve Configure Options diyoruz.

File server kurulumu ve kota olusturma 11
File server kurulumu ve kota olusturma 12

Açılan pencerede Email Notifications sekmesinde File server’la ilgili gönderilmesini istediğimiz raporları gönderecek SMTP server IP’si, admin email adresi, gönderen server email’i gibi bilgileri giriyoruz. Altta bulunan Send Test E-mail butonu ile mailin gidip gitmediğini kontrol edebilirsiniz.

File server kurulumu ve kota olusturma 13

Notifications Limit sekmesinde ise ard arda meydana gelen aynı sorunlarla ilgili (kota aşımı, yasaklı uzantı gibi) gönderilen aynı tip bildirimler için bir zaman limiti belirleyebiliriz. Burayı default 60 dakika bırakıyorum.

File server kurulumu ve kota olusturma 14

Storage Reports sekmesinde, hangi olaylar için kaç günlük rapor tutulacağını ayarlıyoruz. Mesela bir kullanıcı, yasakladığımız uzantıya sahip bir dosyayı yüklemeye çalıştığında bu rapora yansıyacak. Bunun için File Screening Audit‘e tıklayıp Edit Parameters diyoruz ve mesela 30 yazıyoruz. böylece son 30 gün içinde bir kullanıcı yasaklı uzantılı dosya yüklemeye kalktığında bu rapora kaydedilecek. Ayrıca yine bu pencerede bu tip olay raporlarını uygulayacağımız kullanıcıları seçebiliriz.

File server kurulumu ve kota olusturma 15

Report Locations sekmesinde olay raporları, zamanlanmış raporlar ve manuel alınan raporlar için kaydetme alanı belirleyebiliriz.

File server kurulumu ve kota olusturma 16

Access-Denied Assistance sekmesinde ise bir kullanıcı, girmesinin yasak olduğu bir klasöre erişmeye çalıştığında alacağı uyarı mesajını belirleyebiliriz.

File server kurulumu ve kota olusturma 17

File Screen Audit sekmesinde Record file screening activity in the auditing database kısmını işaretlediğimizde dosya denetimi devreye giriyor ve Auditing database’e kaydediliyor.

File server kurulumu ve kota olusturma 18

File Server kurulumu ve konfigürasyonuna göz attık. Bir sonraki makalede kullanıcılar için kota oluşturacağız. Hoşçakalın.