Selamlar. Bu makalede Active Directory rolünün kurulumunu yapıp bunu bir Domain Controller olarak konfigüre ettikten sonra Client’ı domain’e dahil edeceğiz.

Bu arada, bu ve sonraki örneklerde Windows Server 2019 ve Windows 10 işletim sistemlerini kullanacağım. İkisinden de 1’er adet base disk oluşturursanız VM kurulum süreciniz hızlanacaktır. Sık sık checkpoint almanız faydalı olur. Böylece kritik hatalarda VM’i baştan kurmak zorunda kalmazsınız.

İlk olarak Hyper-V içinde Active Directory kurulumunu yapacağım Windows Server 2019 işletim sistemli bir VM ve yanına da Windows 10 client makine kurduk. Virtual switch oluşturarak başlayalım.

Hyper-V Manager’da Virtual Switch Manager’a tıklıyorum. Açılan pencerede New virtual network switch ve sonrasında Internal’a tıklıyorum. Create Virtual Switch butonuna tıklıyoruz.

AD Backup 25
Active Directory kurulum 2

Bu pencerede Switch’e bir isim veriyoruz ve OK’e tıklayıp switch’i oluşturuyoruz. Bu switch’i şimdi her 2 makineye de takalım.

Active Directory kurulum 3
Active Directory kurulum 5

Aynı INTERNAL switch’i Windows 10 sanal makinesine de aynı şekilde takalım. Şimdi W2K19 makineye gelip IP’sini verelim. Control Panel içinde Network and Sharing Center’a gelip IP adresi ve DNS veriyoruz. DNS’i kendisi olsun. W2K19’a verdiğim IP 192.168.1.10 DNS’i de aynı.

Active Directory kurulum 6

Aynı şekilde Windows 10 makineye de 192.168.1.15 IP adresini verelim. DNS olarak ise W2K19’un IP’sini giriyoruz.

Active Directory kurulum 7

IP adreslerini verdiğimize göre rol kurulumuna geçelim. W2K19 makinesinde Server Manager’ı açıp Add Roles and Features kısmına tıklıyoruz.

Active Directory kurulum 8

Aşağıdaki görselde gördüğünüz kısma gelene kadar next diyerek devam edin. Bu ekranda Active Directory Domain Services‘ı seçiyoruz.

Active Directory kurulum 9

Active Directory Domain Services kutusuna tıkladığımızda bu rolle birlikte yüklenecek bileşenlerin gösterildiği bir pencere açılıyor. Buna Add Features diyoruz ve next tıklıyoruz.

Active Directory kurulum 10
Active Directory kurulum 11

Sonraki kısımları da next diyerek ilerliyoruz ve install butonuna tıklayarak kurulumu başlatıyoruz.

Active Directory kurulum 12
Active Directory kurulum 13
Active Directory kurulum 14
Active Directory kurulum 15

Rol kurulumu bittikten sonra bu makineyi bir domain controller haline getireceğiz. Kurulum bittiğinde pencereyi kapatmıyoruz ve Promote this server to a domain controller kısmına tıklıyoruz.

Active Directory kurulum 16

Bu aşamada ortamımızda hala bir domain yok. Bu yüzden, bir domain kurduğumuz için Add a new forest kısmına tıklıyor ve root domain name kısmına bir domain ismi belirliyoruz. Uzantısı .com veya .local olabilir fakat fazla uzun bir isim seçmemeye dikkat edin yoksa ileri seviye bazı konfigürasyonların belli yerlerinde soruna yol açabilir. Ben root domain name olarak sistemdesk.com yazdım.

Active Directory kurulum 17

Bu aşamada asıl önemli olan Domain Functional Level ve Forest Functional Level kavramları. Buna daha sonra değineceğiz. Çalışmalarımızda Windows Server 2019 kullanacağımız için şu an her ikisini de Windows Server 2016 olarak bırakmamız yeterli. Hemen altında Directory Services Restore Mode (DSRM) şifresi belirliyoruz. Bu şifreye Active Directory Backup & Restore konusunda ihtiyacımız olacak.

Active Directory kurulum 18

İlerki kısımlara next diyerek devam ediyoruz.

Active Directory kurulum 19
Active Directory kurulum 20

Bu kısımda Active Directory‘nin Database, Log ve SYSVOL lokasyonlarını belirliyoruz. Şimdilik default bırakabilirsiniz.

Active Directory kurulum 21

Yaptığımız konfigürasyonun bir özetini gösteriyor. Onaylıyorsak next diyoruz. Sonraki kısımda kurulum gerekliliklerinin tamamlandığını check ediyor ve install dediğimizde kurulum başlıyor.

Active Directory kurulum 22
Active Directory kurulum 24

This server was succesfully configured as a domain controller yazısını gördüğümüzde domainimiz hazır demektir. Otomatik restart attıktan sonra kullanmaya başlayabiliriz. Makinenin kapanıp açılması bu aşamada birkaç dakika sürebilir.

Active Directory kurulum 25
Active Directory kurulum 26

Makine tekrar açıldığında böyle bir oturum açma ekranı bizi karşılıyor. User kısmı Domain name\kullanıcı olacak şekilde ve belirlediğimiz Password’u  yazıp giriş yapıyoruz.

Active Directory kurulum 27

Son olarak bir kontrol edelim.

Active Directory kurulum 28
Active Directory kurulum 29
Active Directory kurulum 30

Böylece Domain’imizi kurmuş olduk. Sonraki kısa makalede Windows 10‘lu bir client‘ı bu domain’e dahil edeceğiz. Hoşçakalın.