Selamlar. Bu makalede Active Directory yapısı içinde bulunan FSMO rollerinin bir DC’den diğer DC’ye taşınması konusunu ele alacağım. Domain Controller server’ının upgrade edilmesi veya yük dengelemesi gerekmesi gibi durumlarda bu rolleri diğer bir DC’ye taşıyabiliriz. Bu rollerin ne olduğundan ve görevlerinden önceki makalemizde bahsetmiştik. Şimdi taşıma işlemine geçelim.
Taşıma işlemi sonunda roller hangi DC’de kalacaksa bu işlemleri o DC’de yapıyoruz. Öncelikle rollerin şu an hangi DC’de olduğunu öğrenelim. Bunun için Additional DC’ye gelip komut satırını açıyorum ve şu komutu yazıyorum.
netdom query fsmo
Gördüğünüz gibi rollerin tamamı şu an Primary DC üzerinde yer alıyor. Bunları Additional DC‘ye taşıyacağız. Additional DC’de Server Manager’da Tools altındaki Active Directory Users and Computers‘a tıklıyorum. Açılan pencerede domain’ime sağ tıklayıp Operations Masters‘ı açıyorum.
RID Master
1 numara ile gösterdiğim kutuda Operations Master altında yazan DC, rolün şu an tutulduğu DC’yi ifade ediyor. 2 numaralı kutuda gösterdiğim DC ise, rolün transfer edileceği DC’yi temsil ediyor. Yani rolü PDC’den ADC’ye taşıyacağız. Öyleyse Change butonuna tıklayarak RID Master rolünü taşıyalım.
PDC Emulator
Şimdi PDC Emulator rolünü aynı şekilde taşıyalım.
Infrastructure Master
Infrastructure Master rolünü de aynı işlemi yaparak taşıyoruz.
RID Master, PDC Emulator, Infrastructure Master rollerini bu şekilde taşımış olduk. Sırada Schema Master ve Domain Naming Master var fakat bunları farklı bir yolla taşıyacağız. Devam edelim.
Schema Master
Active Directory Users and Computers aracıyla işimiz bitti, bu pencereyi kapatıyoruz. Daha sonra Server Manager’da Tools altında, Active Directory Domains and Trusts‘ı açıyoruz. Bu pencerede Active Directory Domains and Trusts’a sağ tıklayıp Operations Master kısmında daha önce yaptığımız gibi rolü transfer ediyoruz.
Schema Master
Son olarak Schema Master rolünü transfer edeceğiz. Bunun için normalde gözükmeyen bir menüyü aktif edeceğiz. Komut ekranını açıyoruz ve aşağıdaki komutu yazıyoruz.
regsvr32 schmmgmt.dll
Daha sonra Başlat’ta Run kısmını açıp mmc yazıyoruz ve konsolu açıyoruz. Burada File kısmına tıklayıp Add/Remove Snapp-in‘e tıklıyoruz. Bu pencerede az önce aktif ettiğimiz Active Directory Schema‘ya tıklayıp Add diyerek sağ tarafa alıyoruz.
Tekrar konsola geliyoruz. Burada artık Active Directory Schema görünüyor. Üstüne sağ tıklayıp Operations Master diyorum. Fakat bir fark gözümüze çarpıyor. Schema’nın mevcut yeri ile taşıyacağım yer aynı gözüküyor yani ikisinde de Primary DC var. Halbuki taşıyacağım yerde Additional DC olmalıydı.
Bu aşamada şöyle yapacağız. Konsolda Active Directory Schema‘ya sağ tıklıyoruz ve bu sefer Change Active Directory Domain Controller‘a tıklıyoruz. Açılan pencerede rolün yeni sahibi olacak DC’yi seçip OK’liyoruz.
Tekrar konsola dönüp Active Directory Schema sağ tık, Operations Master şeklinde ilerliyoruz ve bu sefer az önceki çelişkili durumun düzeldiğini görüyoruz. Yani rolü taşıyacağımız yer Additional DC olarak gözüküyor. Aşağıdaki adımları izleyerek aynı şekilde rolü taşıyoruz.
Taşıma işleminin kontrolünü yapalım. DC’de komut ekranını açıp tekrar netdom query fsmo yazdığımda 5 rolün tamamının artık Additional DC’de olduğunu görüyorum.
Böylece Active Directory rollerini Primary DC’den domain içindeki başka bir DC’ye taşımış olduk. Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere. Hoşçakalın.
Leave A Comment