Selamlar. Bu makalemizde Kali Linux’da kurmuş olduğumuz VMware Workstation’da sanal makine (VM) oluşturmayı anlatacağım. Öyleyse başlayalım.
Daha sonra Create a New Virtual Machine butonuna tıklıyorum.
Makine özelliklerini kendimiz konfigüre edeceğimiz için Custom kısmını seçiyorum.
Sonraki ekranı next deyip geçiyorum.
Bu ekranda kuracağımız işletim sisteminin kurulum dosyasını gösteriyoruz. Use ISO image’ı seçip Browse‘ye tıklıyoruz ve dosyayı seçiyoruz. İstediğiniz işletim sistemini kurabilirsiniz. Ben Windows 10 kuracağım.
Kuracağımız sistem seçili halde. Eğer farklı bir Windows sürümü yükleyecekseniz version kısmından seçebilirsiniz. Devam ediyoruz.
Kurduğumuz sanal makinenin ismini ve barınacağı konumu buradan belirleyebiliriz.
UEFI kurulum yapacağım. Onu seçip devam ediyorum.
Sanal makinenin kullanması için işlemcimizin bir kısmını bu makineye ayıracağız. Üstteki kısım işlemci sayısı alttakinde ise çekirdek sayısını belirliyoruz. 4 çekirdekli bir işlemcim var ben yarısını ayırıyorum.
Aynı şekilde fiziksel RAM’imizin bir kısmını sanal makineye ayıracağız. Windows 10 x64 için en az 2 GB veya üstü bir RAM ayırın.
Bu aşamada sanal makinenin ağa nasıl bağlanacağını belirliyoruz. NAT seçerseniz sanal makine, kendisini barındıran fiziksel makinenin IP’sini kullanır. Bridged seçerseniz networke direkt erişir ve bu durumda sanal makinenin kendi IP’si olmak zorunda.
Bu pencerede disk yapısını önerdiği gibi bırakıp devam ediyoruz.
Sanal disk türünü belirliyoruz. SCSI seçtim.
Create diyerek sanal diski oluşturuyoruz.
Disk size kısmında sanal diskin boyutunu belirliyoruz. Windows 10 için 60 GB’lık bir disk önermiş. Öyle yapalım. Onun altındaki Allocate all disk space now‘ı işaretlerseniz 60 GB’ın hepsini direkt bu makineye ayırır. Bu işaretli olmazsa önce küçük boyutlu bir disk oluşturur, daha sonra sanal disk dolmaya başladıkça bu alan 60 GB’a kadar şişer. Store virtual disk as a single file kısmını işaretlediğimizde ise sanal diski tek parça halinde tutuyor. Diğer seçenek parçalara bölüyor. İstediğimiz konfigürasyonu yapıp devam edelim.
Şu isimde, şu konumda, şu boyutta bir sanal disk oluşturacağını söylüyor. Next diyoruz.
Bu kısımda Finish’e tıklamadan önce Customize Hardware kısmını açın. Son birkaç ayar yapacağız.
Açılan pencerede USB Controller kısmında USB 3 desteğini etkinleştirin ve fiziksele takılan USB’lerin sanalda da gözükebilmesi için Show all USB input devices kısmını işaretleyin.
Automatically power on.. kısmı işaretli. Finish butonuna tıkladığımızda sanal makinemiz otomatik açılıyor ve artık sanal işletim sistemi kurulumuna başlayabilirsiniz. Sanalda kurulumu bitirdikten sonra Linux içinde çalışan bir Windows’unuz oluyor. Bir sonraki makalede görüşmek üzere. Hoşçakalın.
Leave A Comment