Selamlar. Bu makalede Windows Server 2019‘da Active Directory yapısı için zamanlanmış bir backup görevi (backup schedule) oluşturacağız. Böylelikle DC ile ilgili herhangi bir olumsuz durumda yedek aldığımız haline dönebileceğiz.

Server Manager’da Windows Server Backup’ı seçip next’le ilerleyerek rolü kuruyoruz.

AD Backup 2
AD Backup 3

Bu noktada şunu belirteyim, gerçek ortamda yedeğinizi kaydedeceğiniz diski backup ayarlarını yapılandırırken kendiniz seçebilirsiniz. Ben bu örnekte backup’ı sanal diske kaydedeceğim. Bu kısmı yapmak zorunda değilsiniz. Bu çalışmada bu sanal diski, server’a takılmış başka bir disk olarak düşünün.

Hyper-V Manager’a gelip New kısmında Hard Disk’i seçiyorum.

AD Backup 4

Açılan pencerede next diyerek diğer adıma geçiyorum. Burada VHDX seçip sonraki adımda da Fixed size‘ı seçiyorum. Yani VHDX uzantılı ve sabit boyutlu bir disk oluşturuyorum.

AD Backup 7
AD Backup 8

Oluşturduğum diske bir isim veriyorum.

AD Backup 9

Diskin boyutunu belirliyorum. Bu örnek için 20 GB bir alan işimizi görecektir. Sonra da finish diyerek diski oluşturuyorum.

AD Backup 10
AD Backup 11

Oluşturduğum bu sanal diski, Domain Controller görevini gören sanal makineye takacağım. Bunun için de VM’in üst kısmında Settings‘e tıklayıp konfigürasyon ekranına geliyorum.

AD Backup 12

Açılan pencerede sırasıyla SCSI Contoller, Hard Drive, Add kısımlarına tıklıyorum ve az önce oluşturduğum diski seçiyorum.

AD Backup 13
AD Backup 14
AD Backup 15
AD Backup 16

Oluşturup VM’e taktığımız bu sanal diski, aşağıdaki adımları uygulayarak biçimlendiriyorum.

AD Backup 17
AD Backup 18
AD Backup 19
AD Backup 20
AD Backup 21
AD Backup 22
AD Backup 23
AD Backup 24
AD Backup 25
AD Backup 26
AD Backup 27

Yedeğin yer alacağı diski oluşturduk, VM’e taktık ve biçimlendirdik. Bu adımdan itibaren backup alma işlemine başlayabiliriz. Server Manager’da Tools sekmesi altında Windows Server Backup‘ı açıyoruz ve ardından Local Backup‘a tıklıyoruz.

AD Backup 28
AD Backup 29

Zamanlanmış bir yedek alma görevi konfigüre edeceğiz. Bunun için Backup Schedule butonuna tıklıyoruz ve açılan pencerede next diyoruz.

AD Backup 30

Burada Custom kısmını seçerek belli bir server bileşeni yedekleyeceğimizi belirtiyoruz.

AD Backup 31

Bu kısımda Add Items bölümüne tıklayarak yedekleyeceğimiz bileşenleri seçiyoruz. Eğer bu aşamada Bare metal recovery seçersek tüm sistemin yedeğini alıyor ve bu yedeği, donanım farketmeksizin geri yükleyebiliyoruz. Biz System State seçiyoruz.

AD Backup 32
AD Backup 33

System State’i seçtikten sonra next diyerek devam ediyoruz.

AD Backup 34

Zamanlanmış bir yedekleme yapacağımızdan bahsetmiştik. Bu adımda backup işleminin başlama saatini belirliyoruz. İş akışının aksamaması için mesai dışı bir saat seçiyorum.

AD Backup 35

Backup’ın nerede tutulacağını soruyor. Bu iş için server’a ayrı bir disk takmıştık. O yüzden Backup to a hard disk that is dedicated for backup seçeneğini işaretliyoruz. Diğer seçenekler ise;

back up to a volume: Eğer sadece backup için ayırdığımız bir disk yoksa bunu seçebiliriz. Böylece backup’ı disk içinde bir volume alabiliyoruz. Ayrıca backup işlemi esnasında disk performansının %200 civarında düşeceğini söylüyor ve diğer server verilerini bu volume’de tutmayın diye de bir uyarı yapmış.

back up to a shared network folder: Eğer backup’ı server’da lokal olarak değil de network paylaşımlı başka bir yerde tutmak istiyorsak bunu seçiyoruz. Sadece 1 backup alacağı ve sonraki backup’ların bu backup’ın üstüne yazılacağı konusunda da bizi uyarmış.

AD Backup 36

Bu adımda backup’ın tutulacağı diski seçiyoruz. Show all available disks butonuna tıklıyorum ve bu iş için kullanmak istediğim diski seçiyorum.

AD Backup 37
AD Backup 38

Tekrar belirlediğim diski seçip next diyorum.

AD Backup 39

Seçtiğim diskin sadece backup için ayrıldığını, file explorer’da gözükmeyeceğini, biçimlendirileceğini ve içindeki tüm verilerin silineceğini belirten bir uyarı çıkıyor. Yes diyorum ve sonraki adıma geçiyorum.

AD Backup 40

Finish butonuna tıkladığımda zamanlanmış backup görevi oluşturuluyor. Artık hergün saat 04:00’de Active Directory backup‘ı alınacak.

AD Backup 41
AD Backup 42
AD Backup 43

Bu makalede Active Directory System State için backup schedule oluşturduk. Bir sonraki makalede Windows Server 2019 Active Directory yapısı içinde manual backup almayı göreceğiz. Hoşçakalın.