Selamlar. Bu yazıda sanallaştırma backup’ında kullanılan en gelişmiş yedekleme yazılımlarından biri olan Veeam Backup & Replication’ın kurulumunu anlatacağım. Bir sonraki makalede de kullanımdan bahsedeceğim. Mevcut yapınızda SQL Server bulunuyorsa kurulum esnasında bu yükleme aşamasını atlayabilirsiniz.

Öyleyse yazılımın deneme sürümünün kurulumuna başlayalım.

  1. Aşağıdaki linkten Veeam’in anasayfasına giriyoruz ve Ürünler sekmesi altında Veeam Backup & Replication’ın 30 günlük ücretsiz deneme sürümünü indiriyoruz.

Veeam Anasayfa Tıkla

Veeam kurulum 1

2. Gerekli alanları doldurarak Ücretsiz Deneme İndir butonuna tıklıyoruz.

3. Mail’imize gelen aktivasyon linkine tıklayıp açılan pencerede hesabımız için bir password belirliyoruz.

4. Şu an için güncel sürüm olan Veeam Backup & Replication v10a sürümünü indiriyoruz ve Anahtar İste kısmına tıklıyoruz. Mail’imize lisans anahtarı geliyor. İsterseniz daha sonra da Veeam’in sitesinde oturum açıp lisanslar bölümünden bu anahtarı indirebilirsiniz.

5. İndirdiğimiz imaj dosyasına tıklıyoruz ve Setup.exe’yi çalıştırarak kuruluma başlıyoruz.

6. Lisans şartlarını kabul edip devam ediyoruz.

7. Lisans anahtarı dosyasını soruyor. İndirmiş olduğumuz Lisans dosyasını gösteriyoruz ve devam ediyoruz.

8. Bu ekranda yükleyeceğimiz Veeam bileşenlerini görüyoruz. Next diyoruz.

9. Veeam burada kurulum için gerekenler kontrol ediyor ve sistemimizde eksik olanları gösteriyor. Eksik olanların yüklenmesi için install butonuna tıklayıp kurulmasını bekliyoruz. Yükleme tamamlandığında Next diyoruz.

10. İşlemlerin bir özetini gösteriyor. Install diyerek Veeam’i kuruyoruz.

11. Yükleme tamamlandığında finish diyerek kurulumu bitiriyoruz.

12. Backup server için bir isim veya IP adresi, port numarası ve giriş bilgileri isteniyor. Burayı default bırakıyorum ve Connect diyorum.

13. Deneme süremin bitiş tarihini belirtiyor. Ayrıca masaüstü çözünürlüğünümüzün %100 olmadığını ve bu durumun Veeam’in görüntülenmesinde sorun yaratabileceğini söylüyor. Windows çözünürlüğüm şu an %125’de. Bunu %100’e getiriyorum.

Program arayüzüne erişiyoruz. Şimdilik bu kadar. Bir sonraki makalede sanal makinelerimizin yedeğini alacağız.